London - min överlevnadsguide

26.12.2012 kl. 12:37
londonguide

Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och skrivit en överlevnadsguide för er som gärna skulle vilja flytta till London. London är underbart... när man väl kommer underfund med allting. Det tar ett tag, men efter 3 månader i staden vet jag precis var jag skall handla, hur jag betalar räkningar, vilka nattbussar som går och vilka områden som höjer pulsen. Det blir vardag fast man inte skulle tro det, och allt löser sig fast man känner sig som den hjälplösaste och ensammaste människan i den stora staden. Det löser sig alltid! Och om det inte gör det kan man alltid flyga hem igen.

londoner_9

Före du åker till London:

Spara pengar

Du behöver en startkassa så att du kan andas i ett par månader. De två första månaderna kommer troligen vara en period med en massa utgifter utan inkomster. Troligen är man både bostads- och arbetslös. Spara pengar så det räcker till den första hyran, garantihyran (brukar vara 1-2 månaders hyra), första räkningarna, möjlig vistelse i vandrarhem/hostel/hotell och allmänna levnadskostnader (mat, tubekort, nöjen), det är verkligen inte billigt att bo i London!

Boka flyg

Utan en flygbiljett är det svårt att förstå att man verkligen skall flytta. Man behöver helt enkelt någonting konkret för att få det hela att rulla på. När man väl har en flygbiljett börjar man verkligen ta tag i saker. Det är liksom bra att ha en deadline.


Kolla upp lediga lägenheter och jobb

Det är så fruktansvärt svårt att få ett jobb eller en lägenhet när man fortfarande befinner sig i Finland och inte kan gå på intervjuer och visningar. Men det är heller inte omöjligt. Jag hade verkligen turen på min sida och fick ett jobb före jag åkte till London, otroligt nog genom en öppenansökan och via telefonintervju.

När det kommer till lägenheter i London kan man mejla och fråga en vecka/några dagar före man åker till London om det skulle vara möjligt att komma på en visning när man väl är på plats. Jag hittade mitt rum på Londonsvenskar.

londonrain

Väl i London:

Engelskt nummer

Det här är absolut det första du skall göra. Känns så otroligt ironiskt att JAG säger det här av alla. Men eftersom att hela min flytt skedde i en otrolig omvänd ordning så var det här någonting jag gjorde fruktansvärt försent.

Det finns precis som i Finland flera olika telefonbolag man kan välja mellan. Själv har jag o2 vilket har fungerat hur bra som helst. Fråga efter en topup, kostar dig 10pund i månaden vilket har räckt mer än väl för mig (man kan givetvis topup mera än så). När man t.ex. ansöker om NI-nummer behöver man ett engelskt nummer.

Engelsk adress

Det är rätt kritiskt att hitta boende ganska snabbt. Dels för att du behöver en engelskadress för att ansöka om NI-nummer och NI-numret behövs för att få ett jobb i England. Om det blir extrajobbigt att hitta ett ledigt rum/lägenhet använd då en bekants adress (fråga givetvis om lov först) för att kunna ansöka om NI-nummer.

Det är så fruktansvärt dyrt att bo i London. Jag bor i en flatshare med 4 andra personer. Mitt rum är litet och jag delar både badrum och kök med andra. Min hyra är 485 pund (inkluderat räkningar) per månad, vilket är cirkus 600 euro. Standarden på lägenheterna är dessutom mycket lägre än i Skandinavien.

Jag hittade mitt rum på Londonsvenskar, jag rekommenderar varmt sidan. Sjukt smidigt! En annan sida människor flitigt använder när det söker jobb/lägenhet är Gumtree.

NI-nummer

När du kommit så långt att du skaffat dig ett engelskt nummer och har en adress du kan använda, ring till Jobcenter för att boka in ett möte. Oftast är det helt sjukt fullbokat och det kan ta upp till tre veckor innan du får en tid, så gör det här så fort som möjligt! När du fått en mötestid kommer de efter ett par dagar att skicka ett brev där de förklarar vilka dokument du skall ha med dig på "mötet". Det man behöver är typ sitt pass och adress.

Efter att Jobcenter har fått all den information de behöver skickas din ansökan vidare för att godkännas. Detta kan ta upp till fyra veckor. När de godkänt din NI-efterfrågan kommer de att skicka ett brev till dig där ditt NI-nummer står. Detta NI-nummer gör det möjligt för dig att jobba i England.

Klicka HÄR för att komma till jobcenterns hemsida.


Hitta jobb

Jag har verkligen ingen erfarenhet av det här eftersom jag är ett stort undantag och fick mitt jobb utan varken engelsknummer, NI-nummer och via telefonintervju. På Londonsvenskar hittar man en hel del tips angående det här, så jag råder alla att besöka och läsa sidan noggrant.

Bankkonto

Alla. Gånger. Lloyds. Seriöst, för att undvika en massa krångel, gå till Lloyds! För att vara på den säkra sidan ta med hemifrån ett par, tre, fyra räkningar som skickats till er adress hemma i Finland. Ibland vill banken ha någon slags bevis på adress i Finland. Det räcker med en H&M räkning som högst är tre månader gammal. Ja, vad som.

emmaidalon8

Annat:

Oystercard

Oystercard är metro/busskortet man använder i London. Köp ett genast du kommer hit, London är så himla utspritt, så oberoende om du vill det eller inte blir du tvungen att använda både metro och buss ett antal hundra-tusen-gånger. Här kan man välja mellan att köra topup (dvs. fylla på kortet allt eftersom) eller travelcard (betala en viss summa per månad/vecka och åka hur mycket man vill).

Det är dyrt att ta sig fram i London. Jag bestämde mig för att inte snåla när det kommer till transport. Speciellt i början var travelcard min bästavän. Tappade bort mig en miljon gånger och var fruktansvärt ivrig med att utforska London. Med travelcard åker du tube och buss hur mycket du vill, det kostar 30 pund i veckan inom zon 1 och 2. Det finns såklart flera olika alternativ, här kan du läsa mera om det: Transport for London

Mat

De två första månaderna hatade jag att handla mat. Svårt att hitta och det kändes som om det inte fanns någonting vettigt alls i affärerna. På den senaste tiden har jag verkligen gjort en 180 och börjar sakta men säkert verkligen tycka om att handla mat. Köttet är verkligen ingenting att hurra för här, men det finns en massa fantastiska vegetariska alternativ jag aldrig sett i Finland!


Troligen har jag glömt att nämna någonting superviktigt. Får fylla på vart efter.
Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:
Oj en sådan här skulle jag alldeles desperat ha behövt då jag flyttade till London. Alla byråkrati var en enda pina som sög livslusten ur en väldigt effektivt! Men nog lärde man ju sej while doing också och till slut gick ju allt riktigt bra :)
Lotta01.02.13 kl. 19:21
Superbra att du tycker att den skulle ha varit usefull, nu kanske den verkligen är det för någon som bestämmer sig att åka dit! :) Eller hur, tänkte få ett nervöstsammanbrott på grund av banken!
17.02.13 10:17

 

SoMe Content Producer and International Marketing student who collects cocktail dresses and dreams about expensive design chairs.


 

eleonorelundell@gmail.com

 

 

 

Follow on Bloglovin