London - min överlevnadsguide

londonguide

Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och skrivit en överlevnadsguide för er som gärna skulle vilja flytta till London. London är underbart... när man väl kommer underfund med allting. Det tar ett tag, men efter 3 månader i staden vet jag precis var jag skall handla, hur jag betalar räkningar, vilka nattbussar som går och vilka områden som höjer pulsen. Det blir vardag fast man inte skulle tro det, och allt löser sig fast man känner sig som den hjälplösaste och ensammaste människan i den stora staden. Det löser sig alltid! Och om det inte gör det kan man alltid flyga hem igen.

londoner_9

Före du åker till London:

Spara pengar

Du behöver en startkassa så att du kan andas i ett par månader. De två första månaderna kommer troligen vara en period med en massa utgifter utan inkomster. Troligen är man både bostads- och arbetslös. Spara pengar så det räcker till den första hyran, garantihyran (brukar vara 1-2 månaders hyra), första räkningarna, möjlig vistelse i vandrarhem/hostel/hotell och allmänna levnadskostnader (mat, tubekort, nöjen), det är verkligen inte billigt att bo i London!

Boka flyg

Utan en flygbiljett är det svårt att förstå att man verkligen skall flytta. Man behöver helt enkelt någonting konkret för att få det hela att rulla på. När man väl har en flygbiljett börjar man verkligen ta tag i saker. Det är liksom bra att ha en deadline.


Kolla upp lediga lägenheter och jobb

Det är så fruktansvärt svårt att få ett jobb eller en lägenhet när man fortfarande befinner sig i Finland och inte kan gå på intervjuer och visningar. Men det är heller inte omöjligt. Jag hade verkligen turen på min sida och fick ett jobb före jag åkte till London, otroligt nog genom en öppenansökan och via telefonintervju.

När det kommer till lägenheter i London kan man mejla och fråga en vecka/några dagar före man åker till London om det skulle vara möjligt att komma på en visning när man väl är på plats. Jag hittade mitt rum på Londonsvenskar.

londonrain

Väl i London:

Engelskt nummer

Det här är absolut det första du skall göra. Känns så otroligt ironiskt att JAG säger det här av alla. Men eftersom att hela min flytt skedde i en otrolig omvänd ordning så var det här någonting jag gjorde fruktansvärt försent.

Det finns precis som i Finland flera olika telefonbolag man kan välja mellan. Själv har jag o2 vilket har fungerat hur bra som helst. Fråga efter en topup, kostar dig 10pund i månaden vilket har räckt mer än väl för mig (man kan givetvis topup mera än så). När man t.ex. ansöker om NI-nummer behöver man ett engelskt nummer.

Engelsk adress

Det är rätt kritiskt att hitta boende ganska snabbt. Dels för att du behöver en engelskadress för att ansöka om NI-nummer och NI-numret behövs för att få ett jobb i England. Om det blir extrajobbigt att hitta ett ledigt rum/lägenhet använd då en bekants adress (fråga givetvis om lov först) för att kunna ansöka om NI-nummer.

Det är så fruktansvärt dyrt att bo i London. Jag bor i en flatshare med 4 andra personer. Mitt rum är litet och jag delar både badrum och kök med andra. Min hyra är 485 pund (inkluderat räkningar) per månad, vilket är cirkus 600 euro. Standarden på lägenheterna är dessutom mycket lägre än i Skandinavien.

Jag hittade mitt rum på Londonsvenskar, jag rekommenderar varmt sidan. Sjukt smidigt! En annan sida människor flitigt använder när det söker jobb/lägenhet är Gumtree.

NI-nummer

När du kommit så långt att du skaffat dig ett engelskt nummer och har en adress du kan använda, ring till Jobcenter för att boka in ett möte. Oftast är det helt sjukt fullbokat och det kan ta upp till tre veckor innan du får en tid, så gör det här så fort som möjligt! När du fått en mötestid kommer de efter ett par dagar att skicka ett brev där de förklarar vilka dokument du skall ha med dig på "mötet". Det man behöver är typ sitt pass och adress.

Efter att Jobcenter har fått all den information de behöver skickas din ansökan vidare för att godkännas. Detta kan ta upp till fyra veckor. När de godkänt din NI-efterfrågan kommer de att skicka ett brev till dig där ditt NI-nummer står. Detta NI-nummer gör det möjligt för dig att jobba i England.

Klicka HÄR för att komma till jobcenterns hemsida.


Hitta jobb

Jag har verkligen ingen erfarenhet av det här eftersom jag är ett stort undantag och fick mitt jobb utan varken engelsknummer, NI-nummer och via telefonintervju. På Londonsvenskar hittar man en hel del tips angående det här, så jag råder alla att besöka och läsa sidan noggrant.

Bankkonto

Alla. Gånger. Lloyds. Seriöst, för att undvika en massa krångel, gå till Lloyds! För att vara på den säkra sidan ta med hemifrån ett par, tre, fyra räkningar som skickats till er adress hemma i Finland. Ibland vill banken ha någon slags bevis på adress i Finland. Det räcker med en H&M räkning som högst är tre månader gammal. Ja, vad som.

emmaidalon8

Annat:

Oystercard

Oystercard är metro/busskortet man använder i London. Köp ett genast du kommer hit, London är så himla utspritt, så oberoende om du vill det eller inte blir du tvungen att använda både metro och buss ett antal hundra-tusen-gånger. Här kan man välja mellan att köra topup (dvs. fylla på kortet allt eftersom) eller travelcard (betala en viss summa per månad/vecka och åka hur mycket man vill).

Det är dyrt att ta sig fram i London. Jag bestämde mig för att inte snåla när det kommer till transport. Speciellt i början var travelcard min bästavän. Tappade bort mig en miljon gånger och var fruktansvärt ivrig med att utforska London. Med travelcard åker du tube och buss hur mycket du vill, det kostar 30 pund i veckan inom zon 1 och 2. Det finns såklart flera olika alternativ, här kan du läsa mera om det: Transport for London

Mat

De två första månaderna hatade jag att handla mat. Svårt att hitta och det kändes som om det inte fanns någonting vettigt alls i affärerna. På den senaste tiden har jag verkligen gjort en 180 och börjar sakta men säkert verkligen tycka om att handla mat. Köttet är verkligen ingenting att hurra för här, men det finns en massa fantastiska vegetariska alternativ jag aldrig sett i Finland!


Troligen har jag glömt att nämna någonting superviktigt. Får fylla på vart efter.
26.12.2012 kl. 12:37

nittio dagar

winterboots

Det första jag gjorde när jag kom till ett minus 17 graders Åbo var inte att sova trots furktansvärda sömnskulder. Nej, för att överleva en nordisk vinter måste man skaffa sig ordentliga kläder omedelbart bums, om inte tidigare. Köpte mig ett par rediga vinterkängor. ecco i vanlig ordning. Matchas med byxor i vanliga fall.

MioB håller på att dö. Sorgligt. Men snart, när jag får lite ordning i mitt huvud och här så tror jag att jag fortsätter i vanlig ordning.
09.12.2012 kl. 12:33

sexkvadrat

londonroom

Från att kännas som ingenting till allt. Flatshare och ett rum på 6 kvadrat för ett svindyrt pris.

P.S. Nu har jag äntligen skrivit färdigt min överlevnadsguide.
27.11.2012 kl. 00:34

There's no end, there is no goodbye.

She called herself London

Little Britain

Eye on London
Eftersom att jag är så urusel på att fotografera här, har jag lånat alla tre bilder härifrån.

Det känns så overkligt. Att sitta på ett café och se ut över en fullsmockad gata. Kraftig ögonmakeup och plommonfärgat läppstift. Jag har märkt precis varje kopp och glas med plommonfärg.

Dricka vin på tisdag, kanske torsdag och öl på fredag, lördag. Äta ute vareviga vecka och hångla under julbelysningen på Oxford Street. Hoppa omkring med lädershorts och paljettblus till indieband och vakna klockan 13 nästa dag.

Hur gör man slut med London, hur tar man paus?
21.11.2012 kl. 00:08

When I was little I wanted to be...

helloballerina

Lördag och min allra första hemmafest i London med temat "When I was little I wanted to be...". Det känns i hela kroppen att jag inte sovit ordentligt sedan i onsdags. Men vad gör det när man har så fruktansvärt roligt! Jag har klätt ut mig till ballerina off duty med benvärmare, chiffong kjol och sjukt starkt smink.
17.11.2012 kl. 20:11

A heart that's still speeding up

northwest_4

northwest_3

northwest_2

northwest

northwest_5

Idag har jag varit i exotiska North West zone 4. På vägen till Sverige (Ikea) passerade jag och Jenny bl.a. Indien. På vägen hem tog vi fel buss och gick bland Harry Potter hus med våra Ikeakassar. Hittade hem till slut och nu är jag en mycket lyckligare Skandinav.

Förövrigt har jag varit på Tim Walker utställning, druckit öl ur plastglas, hånglat i Soho, Angle och runt hela East.

Imorgon skall jag försöka påbörja min London -överlevnadsguide. Har bara så svårt att formulera mig. Tills vi hörs igen kan man t.ex. lyssna på den här.
14.11.2012 kl. 01:23

You hold in your hands true romance !

emmaidalon8

emmaidalon7

emmaidalon6

emmaidalon5      emmaidalon4

emmaidalon3

emmaidalon2

emmaidalon

Mina syskon har varit i London och hälsat på mig. Det har varit trångt men trevligt! Vi har turistat, ätit, druckit, pubat & klubbat.

Idag hände någonting revolutionerande som leder till en bättre vardag. Bättre vardagar börjar på ett café mitt i London med grafisk design jobb, fortsätter med bästa Jenny och London-pepp, avslutas med någon charmig och ny. Hi London, I think we really are back on track. <3
06.11.2012 kl. 21:57

Mind the gap please!

lon_1

lon_2

Bild 2012-10-16 kl. 19.32 #3 #2

lon_3

Hej från ett höstigt London! Jag lever, trots att jag nästan dog av ett nervöst sammanbrott igår. Ibland  är det inte alls lätt att bo i ett annat land kan jag säga er. Har tänkt på att skriva en överlevnadsguide för den som funderar på att ta sitt pick och pack till London.

När man väl överlever är det pulserande (kontrasten!). Imorgon är det t.ex. fredag, vilket betyder vintage shopping, pasta, vin & dejt på livebands pub.

Cheers x
01.11.2012 kl. 23:30

On New Year's Eve I'm gonna look like this:

newyearoutfit

S t u n n i n g !
Or next Saturday, if I have to.
30.10.2012 kl. 22:09

18 BABY!Idag fyller min baby sister 18år.
Och om en vecka är hon här i London hos mig och hälsar på. FEST!
Som jag har saknat att krama min muckla.
(Ni vet de små argsinta djuren som bor under golvet hos Pettson?)
26.10.2012 kl. 00:00

Söndagslista

IMG_5013

Vad har du på dig?

Midjehöga jeans och vit t-shirt.

Hur mår du?


Fint!

Vad önskar du just nu?

Ett engelskt bankkonto och min lön tack. Att det skall vara så himla svårt!

IMG_5521

Vad har du ätit idag?

Pinsamma mängder kex och en slags risotto med bönor, lök och alla möjliga grönsaker.

Vad ska du göra imorrn?

Jobba och troligen gå på en kompisdejt. Man gör sånt i London. Träffar upp helt främmande människor över en kopp kaffe eller öl.

IMG_4293

Och på söndag?
Troligen rätt bakfull efter Halloween. Kanske gå till Brick Lane, my happy place in London.

Vem saknar du?


Mina finaste vänner som håller hus både i Finland och runt om i den vida världen. Och mina syskon. <3 (Herregud jag saknar er!)

marknad_bg8

Senaste köp?


Bönor, grönsaksmix, kex och nudlar.

Vad skrattade du senast åt?
whatshouldwecallme

Vad grät du senast åt?

Minns inte alls när jag senast grät. Blev gråtfärdig när jag sa hejdå till mina disco friends hemma i Finland för två månader sedan.

IMG_2566

Vem sov du senast med?

Två unga brittiska män och Alexandra.

Vad läser du just nu?
Stylist varje tisdag.

Senast sedda film?

Haha, det här blir aningen pinsamt. Men jag såg faktiskt The Polar Express. Fatta att det är 8 år sen den gjordes. ÅTTA!

Vilken svordom använder du mest?

Fan, skit och fuck.

Vem var den senaste som ringde dig?

Peter.

Har du dejtat någon av en annan religion?

Kan vara, har aldrig kommit fram.

cosy

Senast 3 inkomna sms?

”Kom du hem okej?”

“Hey we will be in one of the bars next to Earls Court…”

”We are in a pub opposite earls court station...”

Vad stod de i ditt senaste skickade sms?

“Okay. Sounds good.”

Vilket var ditt favoritämne på gymnasiet?

Psykologi.

binb

Vilken är din favoritfrukt?


Granny Smith äpplen. Ja, jag vet. Troligen besprutade med all världens gifter. Fortfarande mina favorit äpplen.

Vilka kändisar har du blivit jämförd med?


Veronica Maggio, Hillary Duff och Scarlet Johansson. Alla ser helt olika ut, så liknar nog ingen så särskilt mycket.

Vad är du rädd för?
Att någon som står mig nära ska dö.

En person du tycker är snygg?

Ryan Gosling is a sight for sore eyes.

Blir du lätt svartsjuk?

Nej, det tror jag inte.

Din favoritkaraktär ur en serie?

Svårt! Älskade Sheldon när jag precis hade börjat titta på The Big Bang Theory.

IMG_6121

Vem skrev senast åt dig på facebookchatten?

Malin <3 Vi har sjukt rastlösa diskussioner, länkar till whatshouldwecallme och smörjer fantastiska planer.

Vilket språk hade du velat lära dig?

Franska.

Vad för sorts killar faller du för?


Roliga, charmiga och välklädda. Med välklädd menar jag sinne för stil. Hur ytligt det än låter klarar jag inte av illasittande jeans och opassande skor till det.

IMG_5754

Vart vill du åka just nu?


Jag önskar att jag kunde åka och hälsa på alla mina vänner runt om i världen. Sen skulle jag vilja träffa mina syskon.

Vad önskar du dig i födelsedagspresent?

Det är så länge tills min födelsedag. Men till julklapp vill jag gärna ha ett riktigt fint och stilrent armbandsur.
22.10.2012 kl. 01:03

Julmysig och helgstudsig

pinterest
Bildkällorna hittas här.

Hög på kaffe, socker och London. Nu känner jag mig dessutom lite julmysig och helgstudsig. All is well.
19.10.2012 kl. 00:11

'Cause you ride on time

enochtrettiomiddag

Sitter i min paljettopp och äter middagen som kostade mig exakt en och trettio. Lyssnar på hesa, mäktiga röster när jag egentligen borde vara på väg och träffa upp min dejt. Sen jämt. Hej London.
16.10.2012 kl. 21:10

SUSHI SAMBA!

IMG_1310
IMG_1306_2
IMG_1304
IMG_1305_2 Alla bilder är Alexandras.

Fredag natt och hundra meter ovanför London. Slutade med screwdrivers och fyra personer som delade ett täcke. (Det är verkligen löjligt hur det kan vara möjligt!)
15.10.2012 kl. 23:38

Welcome to the East Side

Nu mina vänner blir det en ordentlig uppdatering om vad som händer och på hurudant område jag bor på här i London. Bästaste Alexandra har varit och hälsat på och jag har dammat av kameran.

marknad_bg3 marknad_bg4
Varje lördag är det matmarknad här i Bethnal Green. Fruktansvärt praktiskt egentligen!

marknad_bg2 marknad_bg
Det är höstkallt i London, jag och Alexandra provar på jackor som funkar både stilmässigt in i East London och som värmer även när den kallaste vinden blåser.

marknad_bg5 marknad_bg6 marknad_bg7 marknad_bg8
Bakelser, gatumusikanter, blommor och grönsaker. Nästa vecka skall jag sova lite längre än två timmar och helst inte vara så bakfull. Tänker köpa ett ordentligt bröd för engångsskull också. Brödet som finns i affärerna här är ett skämt.

marknad_bg9 marknad_bg10marknad_bg11 marknad_bg12 marknad_bg14 marknad_bg15 marknad_bg16
Ungefär så ser det ut i Bethnal Green på en lördag.

marknad_bg13
Den här texten passerar jag varje dag på väg hem och till jobbet. Precis så är East Side.<3
15.10.2012 kl. 23:12

 

SoMe Content Producer and International Marketing student who collects cocktail dresses and dreams about expensive design chairs.


 

eleonorelundell@gmail.com

 

 

 

Follow on Bloglovin